Είναι μια χρόνια πάθηση του αναπνευστικού που οφείλεται σε αυξημένη αντίδραση –υπεραντιδραστικότητα των βρόγχων σε διάφορα ερεθίσματα με αποτέλεσμα στένωση των βρόγχων και μείωση της ροής του αέρα που πηγαίνει στους πνεύμονες. Δημιουργείται μια φλεγμονώδης αντίδραση με οίδημα, υπερπαραγωγή βλέννης και επίσης σύσπαση των λείων μυικών ινών που υπάρχουν στο τοίχωμα των βρόγχων (βρογχόσπασμο).
Η στένωση των βρόγχων και ως αποτέλεσμα η μείωση της ροής του αέρα, είναι αναστρέψιμη μετά από φαρμακευτική αγωγή ή σε πολύ ήπιες περιπτώσεις από μόνη της.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Ο ασθενής παρουσιάζει δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή του, αίσθημα βάρους στο στήθος , βήχα ξηρό ή με βλεννώδη απόχρεμψη. Πολλές φορές αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ο ασθενής ότι σφυρίζει η αναπνοή του.

asthma-pathology

Πώς τίθεται η διάγνωση;

Η διάγνωση τίθεται λαμβάνοντας υπόψιν το ιστορικό του ασθενούς. Ασθενείς που έχουν ιστορικό με συχνά επεισόδια βρογχίτιδας τους χειμερινούς μήνες, παρομονή του βήχα για μακρύ χρονικό διάστημα μετά από κοινό κρυολόγημα, εμφάνιση βήχα ,δύσπνοιας ή/και συριγμού με την έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες είναι κάποια από τα σημεία τα οποία μας βοηθάνε Επίσης αλλεργικό υπόβαθρο ,οικογενειακό ιστορικό άσθματος κ.α

Με την κλινική εξέταση στην οποία μπορούμε να έχουμε ακροαστικά ευρήματα και με τη σπιρομέτρηση.

Η σπιρομέτρηση είναι μια εξέταση μη επεμβατική, η οποία γίνεται στο ιατρείο και παίρνουμε πληροφορίες για την αναπνευστική λειτουργία. Ο ασθενής αναπνέει μέσω ενός επιστομίου το οποίο είναι συνδεδεμένο με το σπιρόμετρο και παίρνουμε πληροφορίες για τον όγκο αέρα που εκπνέει. Μέσω αυτών των πληροφοριών βλέπουμε αν υπάρχει απόφραξη της ροής του αέρα. Στο άσθμα έχουμε απόφραξη. Η αύξηση ενός δείκτη που υποδεικνύει το βαθμό της απόφραξης των αεραγωγών και ονομάζεται FEV1(force expiratory volume 1 sec), μετά από χορήγηση στον ασθενή βρογχοδιασταλτικού φαρμάκου, πάνω από 12% ή πάνω από 200ml, αποτελεί την κλασική σπιρομετρική ένδειξη που θέτει τη διάγνωση του άσθματος.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πολλές φορές σε ένα ήπιο άσθμα, ή σε βήχα ισοδύναμο άσθματος μπορεί να έχουμε φυσιολογική σπιρομέτρηση και η διάγνωση μπορεί να τεθεί με το ιστορικό του ασθενούς την κλινική εξέταση και επί αμφιβολιών μπορεί να γίνει μια άλλη εξέταση, η οποία λέγεται βρογχική πρόκληση με μεταχολίνη.

Μπορώ να έχω άσθμα σε οποιαδήποτε ηλικία;

Το άσθμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορεί να είναι αλλεργικό ή μη. Στα διαστήματα μεταξύ των παροξυσμών τα άτομα που πάσχουν από άσθμα και έχουν καλό έλεγχο της νόσου τους είναι ελεύθερα συμπτωμάτων. Στο χρόνιο όμως σοβαρό άσθμα το άτομο δεν είναι ποτέ ελεύθερο συμπτωμάτων παρουσιάζει μόνιμη απόφραξη στη σπιρομέτρηση και χρειάζεται συνεχή λήψη φαρμάκων.

Από τι εκλύεται η κρίση του ΒΑ;

Το άσθμα προκαλείται από διάφορους ερεθιστικούς παράγοντες όπως γύρεις δέντρων και φυτών, ακάρεα οικιακής σκόνης, κρύο, υγρασία, λοιμώξεις από ιούς και μικρόβια, ρύπανση της ατμόσφαιρας και των εργασιακών χώρων κ.α Υπάρχει επίσης το άσθμα που εκλύεται μετά από άσκηση και το επαγγελματικό άσθμα .

Τι φαρμακευτική αγωγή πρέπει να ακολουθήσω;

Η αγωγή περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο εισπνεόμενα φάρμακα, υπάρχουν επίσης σε μορφή δισκίου τα αντιλευκοτριενικά φάρμακα τα οποία βοηθάνε στην φλεγμονή που υπάρχει στο βρογχικό άσθμα. Έχουμε τα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά και τα εισπνεόμενα κορτικοειδή. Τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα βοηθάνε στην διαστολή των βρόγχων στη λύση του βρογχόσπασμου και στην αύξηση της ροής του αέρα, τα κορτικοειδή βοηθάνε στη υποχώρηση της φλεγμονώδους διαδικασίας που εκλύεται κάθε φορά στον συγκεκριμένο ασθενή μετά από έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες.

asthma2

Όταν δεν έχω συμπτώματα πρέπει να συνεχίσω την αγωγή μου;

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών, που συντηρείται ακόμη και όταν ο ασθενής δεν εμφανίζει συμπτώματα. Η διακοπή της αγωγής γίνεται σταδιακά με βάση τον έλεγχο της νόσου και της σοβαρότητας του άσθματος. Μπορούμε να διακόψουμε την αγωγή σε αρκετούς ασθενείς με βρογχικό άσθμα. Χρειάζεται τακτική παρακολούθηση για τη βέλτιστη θεραπεία με στόχο τον πολύ καλό έλεγχο της νόσου και τη σωστή χρονική περίοδο διακοπής της αγωγής.

 

Θα πρέπει να παίρνω τα φάρμακα μου για πάντα?

Όχι απαραίτητα. Το άσθμα είναι χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών, η αγωγή δεν πρέπει να διακόπτεται με την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Η θεραπεία πρέπει να κρατήσει για κάποιους μήνες, και μετά από καλό έλεγχο του άσθματος γίνεται σταδιακή μείωση της αγωγής εώς διακοπής. Το άσθμα είναι μια χρόνια νόσος που οφείλεται σε φλεγμονή στους αεραγωγούς. Συχνά η φλεγμονή υπάρχει ακόμη και όταν δεν έχεις συμπτώματα. Τα ρυθμιστικά φάρμακα που παίρνεις βοηθούν στην καταστολή της φλεγμονής, ώστε να αποφύγεις μελλοντικά συμπτώματα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε εδώ ότι σοβαρό άσθμα ή παραμελημένο το οποίο δεν λάμβανε σωστή αγωγή μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απόφραξη ,ανάγκη για μόνιμη αγωγή και πολλές φορές ανάγκη για συστηματική χορήγηση κορτιζόνης ή ειδική θεραπεία.