Καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, στους ιστούς του πνεύμονα.

Συνήθως η πάθηση αφορά την τραχεία, τους βρόγχους ή τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ο  καρκίνος  των  βρόγχων  είναι  η  πιο  συχνή  μορφή. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο βήχας (συμπεριλαμβανομένης της αιμόπτυσης), η απώλεια βάρους και η δυσκολία στην αναπνοή.

Διάγνωση
Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να παρατηρηθεί στην ακτινογραφία θώρακος και την αξονική τομογραφία θώρακος  (CT scan).

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με βιοψία . Λαμβάνοντας την ανατομική θέση της βλάβης η βιοψία γίνεται   με βρογχοσκόπηση , κατευθυνόμενη υπό αξονικό τομογράφο η χειρουργικά.

Το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για το 90% περίπου των περιπτώσεων.

Μερικοί άλλοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό με το κάπνισμα είναι :

Αμίαντος: Μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες των πνευμόνων, συμπεριλαμβανομένου και τον καρκίνο του πνεύμονα

Γενετική προδιάθεση: Σε συγγενείς ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 2,4 φορές

Ατμοσφαιρική ρύπανση : Μικροσωματίδια και ψεκασμοί θείου που εκλύονται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου

Θεραπεία

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική αντιμετώπιση, ακτινοβολία και χημειοθεραπεία, είτε χωριστά είτε σε συνδυασμό.

Η θεραπεία θα πρέπει να προσαρμόζεται στο κάθε άτομο χωριστά, εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο της πάθησης και μπορεί να απαιτεί τη συνεργασία του Πνευμονολόγου με τον Θωρακοχειρουργό και τον Ογκολόγο.