Πνευμονία

Τι είναι η πνευμονία΄;

Η πνευμονία είναι μια λοίμωξη που προσβάλλει τους πνεύμονες σε συχνότητα 8-15 περιπτώσεις ανά 1.000 άτομα, χαρακτηρίζεται από εποχική κατανομή γιατί τα περισσότερα κρούσματα παρουσιάζονται τους χειμερινούς μήνες, ενώ οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες.

Η πνευμονία προσβάλλει κυρίως άτομα με εξασθενημένη αμυντική λειτουργία (ηλικιωμένους, καπνιστές, άτομα με χρόνια νοσήματα στα οποία περιλαμβάνεται ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιολογικά και αναπνευστικά νοσήματα, ανοσοκατσταλμένους ασθενείς.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται συνήθως η πνευμονία είναι ο υψηλός πυρετός και ο βήχας (στο 80% των περιπτώσεων). Άλλα συμπτώματα είναι το άλγος πλευριτικού τύπου, δηλαδή πόνος που “κόβει την ανάσα”, η κακουχία, η απόχρεμψη που μερικές φορές συνοδεύεται από αιμόφυρτα πτύελα, η ναυτία, ο έμετος, οι διάρροιες και οι μεταβολές του επιπέδου συνειδήσεως (ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ασθενείς).

Πνευμονία σε ηλικιωμένους.

Οι ασθενείς της τρίτης ηλικίας αποτελούν μια ειδική ομάδα πληθυσμού, όσον αφορά την εμφάνιση της πνευμονίας,

Οι μεταβολές που συνοδεύουν την τρίτη ηλικία εμποδίζουν την εμφάνιση πυρετού ή άλλων συνοδών συμπτωμάτων, αλλά επειδή η πορεία της λοίμωξης συνεχίζεται ο μόνος τρόπος για να εκδηλωθεί είναι η πτώση του επιπέδου συνείδησης.

Πως εκδηλώνεται η πνευμονία στους ηλικιωμένους ασθενείς.

Σε έναν ηλικιωμένο ασθενή που τις τελευταίες ημέρες και ενώ ήταν δραστήριος εμφανίζει βυθιότητα, μειωμένο επίπεδο συνείδησης ,αλλαγή του τρόπου ζωής και άρνηση για λήψη τροφής. Αρκετά συχνά ο ασθενής που πάσχει από πνευμονία προσέρχεται στον γιατρό με δύσπνοια, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πνεύμονες δεν μπορούν να επιτελέσουν τη φυσιολογική τους λειτουργία, δηλαδή να αποδώσουν το οξυγόνο που προσλαμβάνουν με την αναπνοή στο αίμα για να μεταφερθεί στο υπόλοιπο σώμα.

Αυτό αποτελεί εκδήλωση σοβαρής νόσου που χρήζει νοσηλείας σε νοσοκομείο και εκτός των άλλων απαιτεί χορήγηση οξυγονοθεραπείας.

Βαρύτητα της πνευμονίας.

Η βαρύτητα της πνευμονίας ποικίλει από ήπια, εως σοβαρή. Οι ήπιες μορφές πνευμονίας μπορεί να αντιμετωπιστούν στο σπίτι του ασθενούς (κάτω από στενή παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό) και στις πιο σοβαρές   περιπτώσεις που απαιτείται νοσηλεία του ασθενούς σε κλινική η νοσοκομείο, ακόμη και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Θεραπεία

Η θεραπεία της πνευμονίας στηρίζεται αποκλειστικά στη χορήγηση αντιβιοτικών. Η αντιβιοτική θεραπεία πρέπει να χορηγείται όσο το δυνατό ταχύτερα ,γιατί μειώνεται κατά 30% η θνητότητα και κατά πολύ οι επιπλοκές από τη νόσο, ενώ πολύ σημαντική είναι η σωστή επιλογή του αντιβιοτικού σκευάσματος (βάσει των οδηγιών από τις διάφορες επιστημονικές εταιρείες) και η χορήγηση της σωστής δόσης του αντιβιοτικού.

Οι πιθανές επιπλοκές της πνευμονίας

Οι επιπλοκές που συνοδεύουν την πνευμονία είναι κυρίως το εμπύημα, δηλαδή η εμφάνιση πύου στην υπεζωκοτική κοιλότητα και ο πνευμοθώρακας. Η θεραπεία του εμπυήματος απαιτεί άμεση παροχέτευση του πύου με ειδικούς καθετήρες που τοποθετούνται στην υπεζωκοτική κοιλότητα και του πνευμοθώρακας παροχέτευση του αέρα. Σε περίπτωση που καθυστερήσει η παροχέτευση του εμπυήματος ο ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο για αποφλοίωση, μια ειδική αλλά αρκετά σοβαρή επέμβαση που “απαλλάσσει” τον υπεζωκότα και τους πνεύμονες από το “πηγμένο” πύον.

Η πνευμονία μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό έναντι του πνευμονιοκόκκου.