Φυματίωση

Τι είναι η Φυματίωση

Είναι λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης το οποίο είναι  ένα μικρόβιο.

Πως μεταδίδεται

Μεταδίδεται με τα σταγονίδια που αποβάλλουν  με το βήχα ή το φτάρνισμα, τα άτομα που πάσχουν από πνευμονική φυματίωση.

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα

Στην πνευμονική φυματίωση τα συχνότερα συμπτώματα είναι ο βήχας, με ή χωρίς απόχρεμψη (πτύελα), ο πόνος στο θώρακα και η δύσπνοια. Μπορεί όμως να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως κόπωση,  αδυναμία , απώλεια βάρους, πυρετός κ.α.

Ποιες είναι οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο

Περισσότερο ευαίσθητα είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, άτομα που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, οι καρκινοπαθείς, οι αλκοολικοί, οι τοξικομανείς κ.α.

Τι είναι η Mantoux

Είναι ένα δερματικό test με το οποίο μπορούμε να ελέγξουμε αν κάποιος έχει μολυνθεί από φυματίωση.To τεστ που βασίζεται στην ενδοδερμική ένεση μικρής ποσότητας φυματινικής πρωτεΐνης και η αντίδραση στο τεστ διαβάζεται μετά από 2-3 ημέρες. Θετική δερμοαντίδραση Mantoux σημαίνει ότι έχω μολυνθεί με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης σε κάποια φάση της ζωής μου, δεν σημαίνει όμως ότι νοσώ. Μία θετική Mantoux, μπορεί να οφείλεται και στο εμβόλιο BCG, όμως εάν η αντίδραση είναι μεγάλη, έχετε εμβολιαστεί πριν από πολλά χρόνια ή έχετε έρθει σε επαφή με άτομο που έχει μεταδοτική φυματίωση (πνευμονική), μπορεί να οφείλεται και σε μόλυνση από το μυκοβακτηρίδιο. Αυτό θα το κρίνουν οι επαγγελματίες υγείας που θα αξιολογήσουν τη Mantoux.

Τι σημαίνει ότι έχω μολυνθεί;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εισπνέουν τα μυκοβακτηρίδια μολύνονται, αλλά ο οργανισμός έχει την ικανότητα να αμυνθεί και να σταματήσει την ανάπτυξή τους. Με αυτό τον τρόπο τα μυκοβακτηρίδια γίνονται ανενεργά, αλλά παραμένουν στον οργανισμό και μπορεί να γίνουν ενεργά αργότερα. Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν αναπτύσσουν ποτέ φυματίωση, άλλοι όμως και ιδιαίτερα αυτοί που το αμυντικό τους σύστημα είναι εξασθενημένο μπορεί να αναπτύξουν φυματίωση κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτοί που μολύνονται δεν αισθάνονται άρρωστοι, δεν έχουν συμπτώματα, δεν μεταδίδουν τη νόσο και συνήθως έχουν θετική δερμοαντίδραση Mantoux. Τα άτομα αυτά λέμε ότι έχουν «λανθάνουσα φυματική λοίμωξη». 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μόλυνση με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης δεν σημαίνει και νόσηση από αυτό.

Τι σημαίνει ότι έχω φυματίωση;

Τα μυκοβακτηρίδια της φυματίωσης γίνονται ενεργά αν το αμυντικό σύστημα δεν μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξή τους. Τα ενεργά μυκοβακτηρίδια πολλαπλασιάζονται μέσα στον οργανισμό και προκαλούν νόσο. Μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν σχεδόν αμέσως μετά την μόλυνση, άλλοι όμως μπορεί να αρρωστήσουν αργότερα, όταν για κάποιο λόγο εξασθενήσει το αμυντικό τους σύστημα. Περισσότερο ευαίσθητα είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι, καθώς επίσης άτομα με διαβήτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, λευχαιμία ή λεμφώματα, άτομα με εθισμό στο αλκοόλ ή σε τοξικές ουσίες. Επίσης άτομα που παίρνουν κορτικοστεροειδή ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, που είναι φορείς του ΗIV (ιού που προκαλεί το AIDS), καθώς και άτομα που δεν σιτίζονται καλά.

Θεραπεύεται η φυματίωση;

Θεραπεύεται σχεδόν πάντα με τα αντιφυματικά φάρμακα τα οποία λαμβάνουμε με συνέπεια και για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις οδηγίες του πνευμονολόγου μας.