Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Τι είναι η Χ.Α.Π. ;

Είναι μια χρόνια νόσος του αναπνευστικού που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ροής του αέρα λόγω στένωσης των βρόγχων η οποία όμως δεν είναι αναστρέψιμη.

Πού οφείλεται ;
Κατά κύριο λόγο οφείλεται στο κάπνισμα, γύρω στο 90% αφορά νόσο καπνιστών(πρώην ή νυν καπνιστές),επαγγελματική έκθεση σε σκόνεις, καύση βιομάζας ,σοβαρές λοιμώξεις αναπνευστικού σε παιδική ηλικία.

Ποία είναι τα συμπτώματα ;
Στα πρώιμα στάδια της νόσου ο ασθενής παρουσιάζει μόνο βήχα, τον λεγόμενο τσιγαρόβηχα το πρωί, ο οποίος σταδιακά επιδεινώνεται, καθώς εξελίσσεται η νόσος ,ο ασθενής αισθάνεται δυσκολία στην αναπνοή αρχικά στη επιτέλεση έντονης άσκησης και στην πορεία δύσπνοια στην ηρεμία. Άλλα συμπτώματα είναι οίδημα στα κάτω άκρα, γενική αδυναμία κόπωση, απώλεια βάρους, σφύριγμα στη αναπνοή, βάρος στο στήθος.

Πως τίθεται η διάγνωση
Με τη σπιρομέτρηση ,το ιστορικό και την κλινική εικόνα..Η Σπιρομέτρηση μας θέτει την διάγνωση σε ένα καπνιστή νυν ή πρώην με την πιο άνω συμπτωματολογία. Η σπιρομέτρηση μας δείχνει αποφρακτική συνδρομή η οποία είναι μη αναστρέψιμη μετά την χορήγηση βρογχοδιασταλτικού φαρμάκου.

Τι θεραπεία πρέπει να ακολουθήσω;
Η θεραπεία είναι εφόρου ζωής.

Ανάλογα με το στάδιο της νόσου και των συμπτωμάτων ,της κλινικής εικόνας του ασθενούς τίθεται και η κατάλληλη θεραπεία. Στο πρώτο στάδιο της νόσου το μόνο που χρειάζεται είναι η διακοπή του καπνίσματος και προληπτικοί εμβολιασμοί για τη γρίππη κάθε έτος, και για τον πνευμονιόκκοκο. Καθώς προχωράει η νόσος χρειάζεται συστηματική καθημερινή αγωγή που σκοπό έχει να βελτιώσει ,σε άλλοτε άλλο βαθμό την συμπτωματολογία της νόσου και να αποτρέψει της παροξύνσεις της νόσου.

Επίσης σε προχωρημένα στάδια μπορεί να χρειαστεί καθημερινώς χορήγηση οξυγόνου.