Αιμόπτυση

Τι είναι η αιμόπτυση;

Η αποβολή πτυέλων που περιέχουν αίμα, η οποία εκδηλώνεται συνήθως με το βήχα. Μπορεί επίσης να πρόκειται για αποβολή καθαρού αίματος. Η αιμόπτυση είναι ένας από τους λόγους που θα πρέπει άμεσα να συμβουλευθείτε τον πνευμονολόγο σας.

Μαζική αιμόπτυση ορίζουμε την αποβολή άνω των 500 ml το εικοσιτετράωρο και χρειάζεται άμεσα νοσηλεία και αντιμετώπιση .

Είναι πράγματι μια εμπειρία που προκαλεί φόβο. Δεν πρέπει η αιμόπτυση να παραμένει χωρίς διερεύνηση. Δεν είναι υποχρεωτικά κάτι σοβαρό αλλά είναι αναγκαίο να διαφανεί εάν υπάρχει κάποια ασθένεια που προκαλεί την αιμόπτυση.

Πρέπει να τονίσουμε ότι κάποτε αίμα που προέρχεται από το στόμα, τα ούλη-δόντια, το λαιμό (φάρυγγα) ή ακόμα από το στομάχι, μπορεί να εκληφθεί σαν αιμόπτυση. Είναι σημαντικό να γίνεται η διαφοροδιάγνωση μεταξύ αιμόπτυσης και αιματέμεσης διότι οι παθολογικές καταστάσεις που οδηγούν σε αυτές, είναι διαφορετικές.

Στην αιμόπτυση το αίμα, επειδή είναι αναμειγμένο με πτύελα και αέρα, συνήθως είναι αφρώδες και έχει έντονο κόκκινο χρώμα.

Οι συχνότερες αιτίες που προκαλούν αιμόπτυση είναι οι ακόλουθες:

  • Καρκίνος του πνεύμονα
  • Βρογχιεκτασίες
  • Πνευμονία-βρογχίτιδα
  • Πνευμονική εμβολή
  • Φυματίωση
  • Πνευμονικές αγγειίτιδες

Πρέπει να γίνει διερεύνηση της αιμόπτυσης?

Ναι, όπως είπαμε και στον ορισμό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να προχωρήσουμε σε διερεύνηση. Αναλόγως του περιστατικού και των ευρημάτων ο γιατρός θα σας συστήσει κάποιες από τις πιο κάτω εξετάσεις.

Η διερεύνηση της αιμόπτυσης αφού αποκλειστεί αιμορραγία από το ανώτερο αναπνευστικό περιλαμβάνει ακτινογραφία θώρακος, η οποία μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για την αιτία της αιμόπτυσης σε ένα 50%.Επίσης αναλύσεις αίματος –έλεγχος πηκτικότητας, αξονική τομογραφία, βρογχοσκόπηση (πολύ σημαντική στην εντόπιση της αιμορραγίας και στη λήψη δειγμάτων ),εξετάσεις πτυέλων για κυτταρολογική και καλλιέργεια, υπέρηχος καρδίας( στένωση μιτροειδούς) κ.α

Ποια είναι η αντιμετώπιση:

Αντιμετώπιση εξαρτάται αν είναι μαζική η όχι .Εξαρτάται επίσης από την αιτία της αιμόπτυσης. Αναλόγως θα μας συστήσει ο γιατρός περεταίρω θεραπευτική αγωγή.