Ροχαλητό

Τι είναι το ροχαλητό;

Το ροχαλητό είναι ο ήχος που παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου από τη δόνηση των τοιχωμάτων των ανώτερων αεραγωγών. Η δόνηση αυτή των τοιχωμάτων δημιουργείται λόγω της δυσκολίας του αέρα να περάσει μέσα από ένα στενό αεραγωγό.

Άρα, η εντύπωση που έχουν πολλοί άνθρωποι ότι το να ροχαλίζει κάποιος είναι φυσιολογικό, δεν είναι σωστή. Το ροχαλητό είναι η πρώτη ένδειξη ότι υπάρχει στενός αεραγωγός. Όταν το ροχαλητό γίνει έντονο και καθημερινό, τότε το άτομο πρέπει να ζητήσει βοήθεια από ειδικό ιατρό στις διαταραχές του ύπνου, επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ροχαλητό αυτό να συνοδεύεται από μία διαταραχή η οποία ονομάζεται αποφρακτική άπνοια στον ύπνο και η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Περισσότερες λεπτομέρειες για την άπνοια στον ύπνο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Που μπορεί να οφείλεται η στένωση των ανώτερων αεραγωγών που προκαλεί το ροχαλητό;

Η στένωση των ανώτερων αεραγωγών που προκαλεί το ροχαλητό μπορεί να οφείλεται στα εξής:

α) σε μεγαλύτερη απο το φυσιολογικό χαλάρωση των μυών του φάρυγγα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η χαλάρωση των μυών κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι μια φυσιολογική κατάσταση η οποία συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους. Σε κάποια άτομα όμως είναι η χαλάρωση αυτή είναι υπερβολική, με αποτέλεσμα ο αεραγωγός να στενεύει και ο αέρας να μην περνά ελεύθερα προς τα κάτω.

β) αυξημένη εναπόθεση λίπους στο φάρυγγα, ειδικά στα παχύσαρκα άτομα.

γ) μεγαλύτερη σε μέγεθος γλώσσα από το φυσιολογικό.

δ) υπογναθισμός (μικρότερη κάτω γνάθος από την κανονική).

ε) διογκωμένες αμυγδαλές και ευμεγέθης σταφυλή.

στ) σκολίωση ρινικού διαφράγματος και υπερτροφικές κόγχες.

Άλλοι παράγοντες που επιδεινώνουν το ροχαλητό είναι το αλκοόλ, η χρήση ηρεμιστικών και υπναγωγών φαρμάκων, καθώς και το κάπνισμα.