Δερματικά Αλλεργικά Τεστ

Οι δοκιμασίες νυγμού (skin prick tests) χρησιμοποιούνται στην αναπνευστική αλλεργία (αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και αλλεργικό άσθμα). Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στη διάγνωση αλλεργικών παθήσεων, ειδικά των αλλεργιών που σχετίζονται με το βρογχικό άσθμα ,όσο αφορά την Πνευμονολογία. Ο ιατρός τοποθετεί στο αντιβράχιο του ασθενούς, και σε συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ τους, σταγόνες που περιέχουν σε αραιωμένη μορφή το υπό έλεγχο πιθανό αλλεργιογόνο.

Αυτό μπορεί να είναι αλλεργιογόνο που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα – συχνότερα είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, γύρεις φυτών, ζιζανίων ή δέντρων, μύκητες και επιθήλια ζώων όπως η γάτα και ο σκύλος. Στη συνέχεια γίνεται ανεπαίσθητος σκαριφισμός/τσίμπημα του δέρματος δια μέσω του εκχυλίσματος και μετά από 15-20 λεπτά γίνεται ανάγνωση του αποτελέσματος αφού γίνεται πάντοτε έλεγχος με θετικό και αρνητικό control.

Αν κάποιο τεστ είναι θετικό αυτό που βλέπουμε είναι τοπικά ήπια αντίδραση που μοιάζει με τσίμπημα κουνουπιού και η οποία υποχωρεί σε λίγες ώρες χωρίς να αφήνει οποιοδήποτε σημάδι. Οι δοκιμασίες νυγμού γίνονται σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι εξαιρετικά αξιόπιστες. Μοναδική προϋπόθεση είναι να μην έχει λάβει ο ασθενής, για μία εβδομάδα περίπου, αντιισταμινική αγωγή.