Πλήρης Λειτουργικός Έλεγχος

Είναι μια πιο πλήρης εξέταση των παραμέτρων του αναπνευστικού συστήματος στην οποία γίνεται μέτρηση των στατικών όγκων δηλαδή των όγκων του πνεύμονα που δεν μπορούν να μετρηθούν με τη σπιρομέτρηση καθώς δεν εκπνέεται όλος ο όγκος που έχουμε στον πνεύμονα μας, πάντα παραμένει ο λεγόμενος υπολοιπόμενος όγκος RV. Επίσης μετράται η διαχυτική ικανότητα,δηλαδή η ικανότητα του πνεύμονα να μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα,να κάνει σωστά την ανταλλαγή των αερίων.

Παίρνουμε χρήσιμες πληροφορίες σε νοσήματα του αναπνευστικού όπως διάμεσα νοσήματα(σαρκοείδωση, πνευμονική ίνωση,πνευμονική υπέρταση) παρακολούθηση αποφρακτικών νοσημάτων και διερεύνηση δύσπνοιας σε περιπτώσεις με φυσιολογική σπιρομέτρηση.

Τι είναι η διάχυση (διαχυτική ικανότητα πνευμόνων);

Η διάχυση είναι μία πολύ ευαίσθητη μέθοδος με την οποία μετράμε το πόσο καλά ανταλλάσσουν τα αέρια οι πνεύμονες σας, βρίσκουμε δηλαδή εάν υπάρχει δυσκολία στην πρόσληψη του οξυγόνου και στην αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα.  Αυτό μπορεί να συμβεί σε νοσήματα στα οποία έχουμε πάχυνση της κυψελιδοτριχοειδικής μεβράνης στο πνέυμονα (όπως διάμεσες πνευμονοπάθειες, ίνωση).

Τι είναι οι στατικοί όγκοι πνεύμονα;

Με την δοκιμασία αυτή μετράμε την ποσότητα του αέρα που υπάρχει στους πνεύμονες στο τέλος μιας βαθειάς εισπνοής και εκπνοής. Όσο κι αν προσπαθήσετε δεν γίνεται να αδειάσετε όλον τον αέρα που υπάρχει στους πνεύμονες σας. Η μέτρηση του αέρα αυτού μας  βοηθάει να διαγνώσουμε νοσήματα που οδηγούν σε κατακράτηση αέρα όπως σε βαρείς καπνιστές που έχουν παγίδευση αέρα(στους οποίους μένει περισσότερος αέρας στο τέλος μιας εκπνοής και χαρακτηριστικά νιώθουν φούσκωμα στη βάδιση)  και άλλα νοσήματα που μειώνουν  ή αυξάνουν τον όγκο του πνεύμονα .Όπως σε διάμεσα νοσήματα όπως η ίνωση στην οποία έχουμε μείωση του όγκου του αέρα. Επίσης με αυτό τον τρόπο μετράται και ο συνολικός όγκος αέρα που έχουμε στον πνεύμονα μας.

Τι είναι η Μέγιστη Εισπνευστική και Εκπνευστική Πίεση;

Με την μέθοδο αυτή μετράμε το πόσο δυνατά μπορείτε να φυσήξετε και να εισπνεύσετε, μετράμε δηλαδή την δύναμη του θώρακα σας διαγιγνώσκοντας έτσι πιθανό  πρόβλημα στους μύες του θώρακα ή στο διάφραγμα σας. Διερεύνηση νευρομυικών νοσημάτων που επηρεάζουν τους αναπνευστικούς μύες.